mogelijkheden2018-04-04T12:25:20+00:00
mogelijkheden

mogelijkheden

Was het voorheen de kerk, de lokale begrafenisondernemer of de uitvaartverzekeraar die in sterke mate de vorm en inhoud van afscheid en uitvaart beïnvloedde, anno nu heeft u de volledige regie.
Graag denk ik met u mee om samen een persoonlijk passend afscheid mogelijk te maken dat weerspiegelt wie uw dierbare was, en aansluit bij wie u bent. Recht doet aan de unieke mens die is overleden.
Uit de vele mogelijkheden geef ik u alvast een aantal voorbeelden:

 • Iedereen is volledig vrij in de keuze van een uitvaartondernemer, ongeacht of en hoe men is verzekerd.
  Bij leven en welzijn oriënteren en kennismaken kan voorkomen dat naasten ad-hoc een keuze moeten maken.
 • De laatste verzorging, oftewel het wassen en kleden van de overledene, kan desgewenst door of in aanwezigheid van de naasten worden gedaan.
 • Dankzij mobiele koelapparatuur kan de overledene nagenoeg altijd thuis of op een andere dierbare plek worden opgebaard. In bed, in de uitvaartkist of op een opbaarplateau.
  Bij keuze voor thanatopraxie – lichte balseming van het lichaam – is geen koeling nodig en blijft de conditie van de overledene ook bij hoge binnen- of buitentemperatuur stabiel.
 • Uitvaartkisten zijn beschikbaar in een reeks van materialen, kleuren, stijlen, beschilderbaar, met stof omkleed of voorzien van fotofolie. Evenals de baar die in combinatie met een wade (een royale omslagdoek) wordt gebruikt. Ook is het mogelijk om zelf een uitvaartkist, baar of wade te (laten) maken – zij het dat niet alle materialen door crematoria en begraafplaatsen zijn toegestaan.
 • Een rouwkaart kan tot in detail persoonlijk en uniek worden door eigen keuze van beeld(en), tekst, kleurgebruik, lettertypen en papiersoort. Dezelfde uitstraling kan doorgevoerd worden in bijvoorbeeld het bidprentje, de liturgie en dankbetuiging.
 • De mogelijkheden om de overledene naar zijn/haar laatste rustplaats te brengen varieert van traditionele rouwauto (in allerlei kleuren en modellen) tot onder meer uitvaartbus, -fiets, -koets en -koe. Desgewenst kan een eigen auto, mits voldoende ruim, als rouwauto worden gebruikt.
 • Naast ‘reguliere’ begraafplaatsen bestaat een toenemend aantal natuurbegraafplaatsen, waaronder Heidepol in Arnhem.
 • Het dragen of begeleiden van de uitvaartkist kan door eigen familie en vrienden worden gedaan.
 • De afscheidsplechtigheid en/of condoleance kan plaatsvinden op een voor de overledene en/of naasten dierbare plek. Variërend van de eigen woonkamer of tuin tot bijvoorbeeld een theater, café, kantine, kapelletje of kasteel. En i.p.v. overdag ook ’s avonds.
 • Wordt een groot aantal belangstellenden verwacht, dan kan de keuze voor condoleancekaartjes i.p.v. condoleanceregisters een lange wachtrij voorkomen. Deze worden tegelijk met de rouwkaart toegestuurd en, eventueel voorzien van een persoonlijke boodschap, naar de plechtigheid meegenomen en afgegeven.
 • Inhoud, vorm en omvang van de uitvaartplechtigheid kan volledig zelf worden bepaald: traditioneel, sober, uitbundig, religieus, besloten, groots, intiem, etc.

Is het moment nog niet daar maar wilt u graag meer weten?
Vraag dan een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek aan.